Beginnen aan je eerste rijles

Wordt het eindelijk tijd om je rijbewijs te halen? Het kan al vanaf de leeftijd van 16,5 jaar. Je kunt dan beginnen met de rijlessen, en vanaf 17 jaar mag je je eindexamen doen. Maar je kunt natuurlijk ook al ouder zijn en gewoon nog nooit eerder je rijbewijs gehaald hebben.

De eerste rijles

Je rijbewijs halen begint met die spannende eerste rijles. Het is waarschijnlijk de eerste keer dat je zelf auto rijdt, maar je hebt al vaak genoeg bij anderen in de auto gezeten. Welk pedaal waar voor dient, en hoe je richting aangeeft zul je misschien al weten. Maar zelf autorijden, dat is toch heel wat anders. Het kan even duren voordat je gewend bent aan de koppeling, en hoe zacht of hard je moet remmen. Bij het maken van een bocht moet je ineens rekening houden met niet alleen je eigen voertuig, maar ook die van anderen. Kortom, het is allemaal even wennen en oefenen voordat je eindelijk op kan voor het eindexamen.

Tussentijdse toets

Wanneer je genoeg lessen hebt gehad en ook je theorie examen hebt gehaald kun je op voor je tussentijdse toets. Enerzijds is deze tussentijdse toets er voor om te kijken of je zo goed als klaar bent voor je eindexamen. Daarnaast kun je vrijstelling krijgen voor je bijzondere verrichtingen. Doe je deze zonder fouten tijdens je tussentijdse toets, hoef je ze niet te doen tijdens je eindexamen. Dit scheelt dus een hoop spanning en moeite! Daarnaast is de tussentijdse toets vrijwel gelijk aan het eindexamen. De manier van beoordelen is gelijk, en je krijgt dus op deze manier alvast een voorproef van het eindexamen. Hierdoor is je eindexamen minder spannend, en zul je dus minder last hebben van je zenuwen.